Sürdürülebilir Bir Otel Olmak için Öneriler

0

Otelinizde sürdürülebilirlik adına yapacağınız küçük değişikliklerle hem çevreye verilen zararı azaltabilir hem de çevre konusunda duyarlı misafirler tarafından fark edilebilirsiniz. Seyahat severler artık daha ekolojik seçeneklere yöneldiklerini bildiriyorlar. Bu sebeple, çevreci bir konaklama işletmesi olmak, misafir memnuniyetini artırarak yeniden tercih edilmenizi sağlar. Atıkları azaltmak, geri dönüşüm faaliyetlerini önemsemek, çevre dostu ürünler tercih etmek gibi yapılabilecek küçük değişikliklerin doğa ve insan için katkısı oldukça büyüktür. Yazımızın devamında sizlere sürdürülebilir bir turizm adına yapabileceklerinizden bahsediyor olacağız. Keyifli okumalar dileriz. 

Enerji kullanımı

Otel faaliyetlerinde ekipmanların çalışması, pişirme, aydınlatma, ısıtma ve soğutma işlemlerinin gerçekleşebilmesi için enerji kaynaklarına ihtiyaç vardır. Kaynakları en verimli şekilde kullanabilmek ve çevreye olumsuz etkilerini en aza indirgeyebilmek ise, konaklama işletmenizde yapabileceğiniz ufak değişikliklerle mümkün. Aydınlatma, soğutma ve ısıtmayı otomatik olarak düzenleyen kontrol sistemleri sayesinde, misafirleriniz odada değilken elektrik kullanımı otomatik olarak azaltabilirsiniz.

Tasarruflu ampulleri ve ışıklandırmaları tercih etmek, yoğun enerji kullanılan alanları tespit etmeyi sağlar. Sonrasında ise, bu alanlardaki fazla enerji tüketen cihazlara sayaç takabilir ve enerji israfını önleyebilirsiniz. Özellikle sıcaklıkların yüksek olduğu bölgelerde, ısıtmada güneş panellerini kullanmak da çevre dostu bir harekettir. Otelinizin çevresinde daha fazla bisiklete yer verip misafirlerinizi bisiklet kullanımına teşvik ederek karbon salınımını azaltabilirsiniz. Otel içerisine bilgilendirici notlar yerleştirebilir ve sürdürülebilirlik konusunda misafirlerinizi bilinçlendirebilirsiniz.

Su kullanımı

Yapılan araştırmalar, ülkemizin gelecekte su kıtlığı ile karşı karşıya kalabileceğini ön görmektedir. En fazla enerji ve su kaynağının kullanıldığı sektörlerden biri olan turizm sektöründe, sürdürülebilirliği sağlamak adına su yönetimini iyi yapmak ve suyu en verimli şekilde kullanmak önemlidir.

İlk etapta, yoğun su tüketiminin gerçekleştiği alanları belirleyerek bu alanlarda sensörlü musluklar kullanabilirsiniz. İşletmenizin mutfağına ve oda banyolarına su tüketimini azaltan cihazlar takabilirsiniz. Düzenli olarak boru ve musluk kontrolünü sağlayarak sızıntı problemlerini giderebilirsiniz. Bulaşık ve çamaşır makinelerini optimum seviyede dolduğunda çalıştırmak da iyi bir tercih olacaktır.

Atık yönetimi

Oteller, başta yiyecek atıkları olmak üzere çok fazla atık üretmektedir. Otelinizdeki atıkları azaltmak, geri dönüştürmek ve yeniden kullanabilmek için yapabileceklerinizden kısaca bahsedelim. İşletmenizin restoranında geri dönüştürülebilecek, gübreleştirilebilecek ya da paylaşılabilecek fazlasıyla atık ortaya çıktığını farz edersek, öncelikle, daha az atık çıkaracak malzemelerle menünüzü oluşturabilirsiniz. Yağ atığı çevreye çok fazla zararı olan atık türlerinden biridir. Atık yağ toplayan resmi kuruluşlar ile anlaşarak hem çevreye zarar vermez hem de yağın biyodizele dönüştürülmesine katkıda bulunursunuz.  Plastik ürün kullanımını sona erdirerek yerine cam ürünlerini tercih edebilirsiniz. Otelinizin belirli alanlarında ve odalarınızda konumlandıracağınız geri dönüşüm kutuları ile atıkların ayrıştırılmasını sağlayabilirsiniz. Temizlik malzemelerinde kokusuz ve zehirli madde içermeyen ürünleri kullanabilirsiniz. Kat temizliğinde havlu ve çarşaf temizliğini her gün yapmak yerine, misafirleriniz talep ettikçe yapabilirsiniz. Banyolarda plastik şişe kullanmayarak doldurulabilir kutularda şampuan ve duş jeli verebilirsiniz.

Sürdürülebilir menü kullanımı

Daha az atık çıkaracak malzemelerle menünüzü oluşturabileceğinizi bir üstteki paragrafta söylemiştik. Peki menünüzde başka ne değişiklikler yapabilirsiniz? Öncelikle masa masa gezen basılı menüler yerine QR menü kullanımına geçmek ilk tercihiniz olmalıdır. Bu sayede, kağıt israfının da önüne geçebilirsiniz. Porsiyon büyüklüklerini ve yan ürün seçimlerini misafirlerinizin tercihine bırakarak tabaklarına yiyebilecekleri miktarda ürün almalarını sağlayabilirsiniz. Otelinizin restoranındaki en popüler ürünleri QR menünüz sayesinde görüntüleyebilir, az tercih edilen yiyecekler için yeterli sayıda malzeme alabilirsiniz. Misafirlerinizin tabaklarında kalan yemekler de hazırlık ve tedarik sürecinde iyi bir referans kaynağıdır.

Mevsimlik ürünleri tercih etmek sürdürülebilirlik adına atabileceğiniz adımlardan biridir. Mevsimlik ürün, yılın belirli bir bölümünde lezzetinin veya hasadının en verimli olduğu zamana ait ürünlerdir.  Hasadı gerçekleştirilen ürünler hızla bozulabilecekleri için yerel üreticilerden satın almak da hem bozulmadan servis edilmelerini hem de karbon ayak izinin azaltılmasını sağlar.

Sezonunda kullanılan ürünler besin değeri ve tat açısından tatmin ederken o mevsimde insan vücudunun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri de bulundururlar. Bu sebeple, her sezon menünüzü yenilemek sürdürülebilir bir tercih olacaktır. QR Menü ile dilediğiniz her an menünüzde değişiklik yapabileceğinizi de hatırlatalım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz