İçindekiler
Yazar kasa POS, kısaca POS ve yazar kasa özellikli iki cihazın birleşiminden doğan bir cihazdır. Burada “POS” terimi EFT POS’ları yani kredi kartı ve ATM kartlarıyla ödeme yapıldığı sırada, ödemeyi almakta kullanılan cihazı kasteder.
Bu cihazların özelliği; bir kredi kartı ya da ATM kartıyla elektronik olarak ödeme yaptığınızda, yapılan ödemeyle ilgili kayırları GİB’in veri tabanına göndermesi ve anında fiş kesmesidir. Böylece ödemeyle ilgili kayıtlar anında alınır, yedeklenir ve saklanır. Bu da vergilendirme süreçlerini kayıt altına alırken, denetimin elektronikleşmesi kayıt dışı satışların (dolayısıyla vergi kaçırılmasının) önüne geçmeyi amaçlar.
ÖKC ve yazar kasa POS aynı şey mi?
ÖKC; “ödeme kaydedici cihaz” ifadesinin kısaltmasıdır. Ödemeleri herhangi bir cihaz ya da yazılım kullanarak kayıt altına alabilirsiniz elbette; ancak burada devletin ilgilin kurumunun, yani Maliye Bakanlığının gözünde neyin ödeme kaydedici cihaz olarak kabul edildiği önemlidir. İşte özellikle son dönemlerde gündemde yer işgal eden ÖKC ve yeni nesil ÖKC tartışmalarının kaynağı budur.
ÖKC’lerin özelliklerini belirleyen yönetmelikler ve konuyla ilgili sürecin geçmişi, bugünü ve geleceğiyle ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Devletin ÖKC’lerle ilgili yaptığı değişikliklerin amacı kayıt dışı ticareti ve para alışverişini azaltmaktır. Bu nedenle GİB, olabildiğince fazla vergi mükellefini, hatta mümkünse tüm mükellefleri, kademe kademe bu sisteme geçirmek üzere gerekli değişiklik ve düzenlemeleri yapmaktadır.
Yazar kasa POS markaları nelerdir?
Bir ödeme kaydedici cihazın, GİB’in gözünden resmî ÖKC sayılabilmesi için; belirli bir markası, modeli veya biçimi olmak zorunda değildir. GİB’in, ödeme kaydedici cihazların niteliklerini belirleyen yönetmeliklerine uygun olmak zorundadır.
GİB yönetmeliklerine göre ÖKC’lerin nitelikleri ne olmalıdır?
GİB’in yönetmelikleri yazar kasa POS’un ödemeleri nasıl kaydedeceği, GİB veri tabanına nasıl ve hangi aralıklarla göndereceği, gönderilen verilerin nasıl şifreleneceği gibi birçok unsuru belirler. Özellikle içinde bulunduğumuz bu değişim ya da geçiş döneminde bu konu, özellikle ödeme kaydedici cihaz satın almayı planlayan işletmelerin, incelikle ele alması gereken bir konudur.
GİB’in konuyla ilgili olarak yayımladığı yönetmeliklere ve tebliğlere kurumun internet sitesinden ulaşmak mümkündür.
GİB’in son yayımladığı tebliğ olan 483 No’lu VUK tebliğiyle ilgili sık sorulan sorulara buradan ulaşabilirsiniz.