İşletmeler için günümüzde stok kontrolü ve maliyet yönetimi oldukça önemli… Artık, stoklarınızda bulunan her ürünün doğru bir şekilde kullanılması ve israf edilmemesi işletmenizin bütçesinin en önemli belirleyicilerinden biri.
Stok ve maliyet yönetimi için kullanılan geleneksel tekniklerin yerini ise, artık dijital ortamda kullanılan stok ve maliyet yönetimi yazılımları almış durumda. Bu yazılımlar sayesinde, tüm süreçler çok daha verimli bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.
Peki, stok ve maliyet yönetim süreçlerinizi daha verimli hale getirmek için ne yapmalısınız? Sizin için 5 önemli tavsiye hazırladık.
Stoklarınızı takip edecek personellerinizi belirleyin
Stok yönetimi süreçlerinde bu işlerle ilgilenecek personellerin belirlenmesi, hataların önüne geçeceği gibi, sürecin de hızlanmasını sağlayacaktır. Eğer işletmeci olarak tek başınıza bu sürecin yönetimini gerçekleştirebilecek zamanı yaratamıyorsanız, bu işi yapması için personellerinizi belirleyebilir ve böylece hata oranını azaltarak doğru zamanda kontrol edilecek bir stok sistemi oluşturabilirsiniz.
POS sisteminize entegre bir stok yönetim sistemi seçin
Stok ve maliyet yazılımı kullanmak, bu sürecin hatasız hale gelmesini sağlar. POS sisteminize uyumlu bir stok ve maliyet sistemi seçerseniz, işletmenizde yaptığınız tüm satışlar doğrudan bu yazılımdaki stoklarınıza yansır. Böylece, anlık olarak stok durumunuzu kontrol edebilirsiniz.
Stok kontrollerinizi düzenli gerçekleştirin
Dijital ortamda yaptığınız stok ve maliyet kontrollerinizi, fiziksel ortamda da gerçekleştirmelisiniz. Burada, stok yönetimini gerçekleştirecek personellerinizle birlikte düzenli aralıklarla stoğunuzu kontrol edip yazılımınızdaki verilerle karşılaştırarak kayıp ve hataların önüne geçebilirsiniz.
Önceki satın alımlarınızı inceleyin
Daha önce yaptığınız satın alımların fiyat ve miktarları, sonraki alışverişlerinizin de belirleyicisidir. Ürünleri fazla ya da az almamak ve hem israfı hem de iş akışının bozulması ihtimalini önlemek, geçmiş satın alımlarınızı düzenli incelemenizle mümkündür. Doğru miktarda ve doğru fiyatla satın alım gerçekleştirebilmek için, önceki satın alımlarınızı incelemelisiniz.