Eminiz ki, herkesin aklına en azından bir defa bile olsa, pastane veya fırın açma fikri gelmiştir. Bir de, yaptığınız unlu lezzetler çevreniz tarafından seviliyor ve övülüyorsa, “neden olmasın?” sorusu kafanızda belirmiş olabilir. Kulağa çok eğlenceli ve kârlı gelen bir işletme olsa da, pastane veya fırın gibi butik bir yeme-içme dükkanı açmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı faktörler var. Aklımın bir kenarında bulunsun diye düşünenler ve ciddi ciddi pastane ya da fırın açmayı düşünenler için bu faktörleri ele alacağız.
Eğer sizin de yaptığınız unlu mamüller ve tatlılar çok beğeniliyorsa ve bu tip butik bir işletme açmayı düşünüyorsanız, izlemeniz gereken adımları ve hazırlamanız gereken belgeleri sizin için derledik. Umuyoruz ki, aklınıza gelebilecek bütün sorulara bu makalemizde cevap verebiliriz. Keyifli okumalar dileriz!
Pastane veya fırın açmak için ilk olarak nereye başvurmalıyım?
Pastane veya fırın açmaya karar verdim. Peki, ilk adım? Bu tip işletmeler için belirli belgeler almanız gerekecek. Hangi belgeler olduğuna gelmeden önce, uğramanız gereken yerlerden bahsedelim. Belgeleri nerelerden almanız gerektiğine gelecek olursak;
- Vergi daireleri,
- İşletmenizi açacağınız yere bağlı belediye,
- Esnaf kefalet odasına başvurunuzu gerçekleştirdikten sonra, istenen evrakları tamamlamalısınız.
Pastane veya fırın gibi bir dükkân açabilmek için ilk başvuru noktanız, dükkanı açacağınız yerin belediyesidir. Açacağınız işletmenin ruhsatı için onayı belediyeden almanız gerekmektedir. Belediyenin sizden isteyeceği belgeleri teslim ettikten sonra, pastane/fırın açmak için gereken evrakları talep edebilirsiniz.
İkinci başvuru noktanız ise vergi dairesidir. Vergi dairesinden alınacak form ile birlikte işe başlama beyanında bulunmalısınız.
Hangi Belgelere İhtiyacım Var?
Bağlı olduğunuz belediyeden ve vergi dairesinden yapmanız gereken işlemleri tamamladıktan sonra, geriye birkaç belge daha kalıyor. Peki bu belgeler neler, nasıl alabilirsiniz ve aldıktan sonra ne yapmanız gerekir? İkinci adım olarak bu sorulara cevap vereceğiz.
Pastane Açmak İçin Gerekli Belgeler
- İşletme sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi
- Adli sicil kaydı
- Pastaneye ilişkin tapu belgesi veya kira kontratı
- Ustalık belgesi
- Ruhsat belgesi
- Ticaret oda kaydı
- Esnaf odası kaydı ve tescili
- Vergi levhası
- İmza sirküleri
- Yapı izni (Pastane olarak)
- Kat maliklerinden onay kağıdı (%50 yeterli olacaktır.)
- İki adet vesikalık fotoğraf
- Ticaret odası sicil kaydı
- Yangın koruma raporu
- Temizlik eğitim belgesi
- Mülkiyet izni
Fırın Açmak İçin Gerekli Belgeler
- Nüfus cüzdanı sureti ve ikametgah senedi (muhtarlık tasdikli)
- İşletmeciye ait 2 adet fotoğraf
- Tapu fotokopisi
- Yapı izni (Fırın olarak)
- Kiralıksa, kira mukavelesi aslı veya Noter tasdikli sureti
- Vergi levhası fotokopisi
- İlgili Esnaf Odası veya Ticaret Odası kaydı fotokopisi
- Ustalık belgesi
- Sigorta belgesi veya emeklilik cüzdanı fotokopisi
- Alınacaklar faturası
- Su aboneliği ve kartlı sayaç numarası
- Emniyete kimlik bildiriminde bulunduğuna dair kimlik bildirimi belgesi fotokopisi
- İmza sirküleri, Ticari Sicil Gazetesi fotokopisi
- Detaylı yerleşim krokisi
- Savcılıktan detaylı sabıka kaydıYukarıda belirtilen belgeler tamamlandıktan sonra, resmi olarak pastanenizi veya fırınınızı açabilirsiniz.
Pastane/Fırın Açmak için Ne Kadar Paraya İhtiyacım Var?
Pastane ve fırın açmak çok keyifli olabileceği kadar, oldukça masraflı da olabilir. Bütün masraflarınız göz önünde bulundurulduğunda, ilk yıl için cebinizi biraz zorlayabilir. Özellikle de, dekorasyon ve mutfak maliyeti düşündüğünüzden bir tık daha fazla olabilir. Bunun yanında ürün kalemleriniz ve bu ürünler için gerekli malzemeler detaylı olarak düşünülmelidir.
Pastane veya fırın açmak istiyorsanız, öncelikle işletmenizi nerede açacağınıza karar vermelisiniz. Maliyet, şehirden şehre değişebileceği gibi, şehrin en merkezi ilçesinden en sakin ilçesine, hatta sokağına göre bile değişiklik gösterebilir. Genel bir sermaye çıkaracak olursak, fırın veya pastane açmak en az 80.000₺ – 200.000₺ arasında olup, 2 Milyona kadar masraf yaratabilir. Dükkân içi dekorasyon, mutfak malzemeleri, satış ürünleri maliyetinizi artıran etkenler arasında olacaktır.
Fırın Açmak Ne Kadar Kazandırır?
Ekmek fırınlarının kâr marjı, %100 ile %200 arasında değişiklik gösterebilir. Eğer bir fırın açmak istiyorsanız, her gün taze çıkaracağınız ekmek, poğaça, açma, pide ve benzeri ürünleri düşününce, büyük bir fırına ihtiyacınız olacak. Farklı buğday çeşitleri, gluten içermeyen veya laktozsuz ürünler gibi ürün kaleminizi geniş tutarsanız, kâr oranınızın da daha yüksek olur. Bir fırının kâr elde edebilmesi için günde yaklaşık 2000 ekmek satması gerekir. 2000 ekmek satan bir fırının aylık kazancı ise, 20 Bin TL ile 30 Bin TL arasında olacaktır.
Pastane Açmak Ne Kadar Kazandırır?
Her yiyecek-içecek işletmesinde olduğu gibi, pastanelerin de aylık kazancı, müşteriye bağlıdır. Müşteri memnuniyetiniz ne kadar artarsa, kazancınız da o kadar artar. Pastane aylık kazancı, genelleme yapacak olursak, yaklaşık 15.000₺-30.000₺ arasında olacaktır. Ancak, fırın işletmelerinde de olduğu gibi, kullanılan malzemelerin ve hijyen şartlarının karşılanması için oluşan giderler de söz konusu olunca, elinizdeki kâr oranı, bu miktarlardan daha az olabilir.
Pastane/Fırın Açmak için Gerekli Malzemeler Nelerdir?
- Pasta kalıpları
- Kurabiye tepsileri
- Karıştırma kapları
- Pastacılık aletleri (Pasta bıçağı, spatula,merdane, pasta çemberi…)
- Unlu mamul malzemeleri
- Araç gereçler
- Fırın
- Raf
- Mikser
- Buzdolabı
- Vitrin
- Kase
- Tartı
- Teknik alt yapı
- Doğru Teknik Alt Yapı
Pastane ve fırın açmak için gerekli adımların son ama belki de en önemli olanı, doğru teknik alt yapı. Maliyetlerden ve kazançlardan yukarıda bahsettik. Fakat gelirlerinizi ve giderlerinizi en doğru ve kolay şekilde nasıl takip edeceksiniz? İşletmenize ait bütün ödeme ve yönetim süreçlerini tek merkezden otomatik olarak takip edebileceğiniz ve yönetebileceğiniz bir pastane otomasyonu ihtiyacınız olacak. Artık, restoran otomasyonu bir avantaj olmaktan çıkıp bir ihtiyaç haline geldi. Bu nedenle, tercih edeceğiniz sistemi iyi seçmelisiniz.