E-Fatura Nedir, Nasıl Çalışır, Avantajları Nelerdir? | Protel Blog

0

E-Fatura, geleneksel kağıt faturan yerini alan dijital bir fatura versiyonudur ve elektronik olarak oluşturulur ve gönderilir. Kağıt faturalama sistemlerini dijitalleştirerek süreci daha hızlı ve kolay saklanır hale getirmeyi amaçlar. Gelişen teknolojiyle ve saklama, paylaşma, gönderme gibi kolaylıkları sayesinde her geçen gün daha fazla işletme tarafından tercih ediliyor. 

E-Faturalar genellikle hükümet düzenlemelerine uygun olarak çalışan özel yazılımlar veya platformlar aracılığıyla oluşturulur ki belge yasal olarak geçerli ve güvenli olsun. Diğer taraftan e-Fatura süreci tedarikçi ve alıcının finansal sistemleri arasında otomatik olarak bilgi alışverişi sağladığı için manuel müdahaleleri dolayısıyla insan hatalarını en aza indirir.

E-Fatura kullanımının kağıt, baskı ve saklama gibi birçok maliyeti ortadan kaldırarak işletmelerin bu kalemlerdeki maliyetlerini önemli ölçüde azaltır. E-Faturalar sayesinde işletmeler veri girişini daha hızlı ve hatasız şekilde yapabildiği için daha iyileştirilmiş nakit akışı sağlar. Bu blog postumuzda, e-Faturaların işletmelere ve yasal süreçlere sunduğu avantajları inceledik.

E-Faturaların kullanım kolaylığı ve çevresel katkıları, işletmelerin bu sistemi tercih etmesinde önemli rol oynuyor ve işletmelere verimlilik artışı ve daha pek çok avantaj sağlıyor. E-Fatura Nedir, Nasıl Çalışır, Kullanım Avantajları Nelerdir? yazımızda detayları inceledik.

E-Fatura Nedir?

E-Faturanın, kısaca ve en genel tanımıyla geleneksel kağıt faturanın dijital bir versiyonu olduğu söylenebilir. E-Faturalar dijital formatta oluşturularak, gönderilen, alınan ve saklanan yasal kıymeti olan bir belgelerdir. Kağıda basılı olarak dağıtılan faturaları ortadan kaldırır ve e-Faturalar işletmelerin finansal sistemleri tarafından otomatik olarak işlenebilir. E-Faturalar, yasal ve düzenleyici gerekliliklere uygun olarak hazırlanır, bu da onların hem gönderen hem de alıcı için geçerli ve güvenilir elektronik belge olmasını sağlar. E-Faturalandırma süreci tedarikçi ve alıcı işletmenin finansal sistemleri arasında fatura verilerinin otomatik olarak değiş tokuşunu yaparak faturalama süreçlerini daha verimli, doğru ve hızlı hale getirir.

E-Fatura Nasıl Çalışır?

E-Fatura, faturalama sürecini dijital sistemler aracılığıyla otomatikleştirerek çalışır. İşleyişi ise genellikle şu şekilde gerçekleşir:

  • Fatura Oluşturulur: E-Fatura tedarikçi özel bir yazılım veya E-Fatura platformu kullanarak oluşturur. Bu yazılım, faturanın doğru formatta olmasını ve alıcının bilgileri, alıcının satın aldığı ürün veya hizmetlerin listesi, toplam tutar ve uygulanabilir vergiler gibi tüm gerekli detayları içermesini sağlar.
  • Faturanın Gönderimi: E-Fatura oluşturulduktan sonra güvenli bir dijital kanal aracılığıyla alıcıya elektronik olarak gönderilir. Bu işlem, tedarikçi ve alıcının finansal sistemleri arasında doğrudan entegrasyon yoluyla veya üçüncü taraf bir E-Fatura hizmet sağlayıcısı aracılığıyla gerçekleştirilebilir.
  • Doğrulama ve Alım: Alıcı, e-Faturayı aldığında, sistem belgeyi otomatik olarak doğrular, gerekli standartlara uygun olup olmadığını ve ilgili satın alma siparişi veya sözleşme ile eşleşip eşleşmediğini kontrol eder. E-Fatura daha sonra alıcının muhasebe sistemine elektronik olarak kaydedilir.
  • Ödeme ve Arşivleme: E-Fatura doğrulama işleminin ardından alıcı, anlaşmaya varılan şartlara göre ödemeyi gerçekleştirir. Hem tedarikçi hem de alıcı, e-Faturayı gelecekte referans olması için dijital olarak arşivler, böylece yasal ve vergi düzenlemelerine uyum sağlanmış olur.

Bu süreç, manuel veri giriş süresini, muhtemel hataları en aza indirir. İşletmeler için faturalama ve ödeme süreçlerini hızlandırır.

E-Fatura Hangi İşlemlerde Kullanılır?

E-Fatura, farklı sektörlerde ve alanlarda pek çok işlemde kullanılıyor. İşte e-Faturanın en sık tercih edildiği bazı işlemler:

  • İşletmeden İşletmeye İşlemler (B2B) : E-Faturalar, şirketler arasında mal veya hizmet alışverişi yapılan işlemlerde yaygın olarak kullanılır. Bu, üreticiler, toptancılar, distribütörler ve perakendeciler arasındaki işlemleri de içerir.
  • İşletmeden Devlete İşlemler (B2G): Birçok hükümet, kamu sektörü kurumlarına mal veya hizmet satan işletmelerin e Fatura düzenlemesini zorunlu kılar. Bu vergi ve gelirlerin şeffaf bir şekilde takibinin sağlanmasına, vergi düzenlemelerine uyuma ve yapılan ödemelerin resmi olarak kayıt altında tutulmasına yardımcı olur.
  • İşletmeden Tüketiciye İşlemler (B2C): E-Faturalar, özellikle online satışlarda veya büyük rakamlı işlemler söz konusu olduğunda, işletmeler ile bireysel tüketiciler arasında da kullanılabilir.
  • Uluslararası İşlemler: E-Faturalar, farklı ülkelerin vergi yasalarına uyumu kolaylaştırdığı, hata riskini azalttığı ve gümrük işlemlerini hızlandırdığı için uluslararası ticarette giderek daha fazla tercih ediliyor.
  • Hizmet Satışı İşlemleri: Danışmanlık, hukuki hizmetler ve bilişim çözümleri gibi hizmet üreten şirketler e-Faturaları sıklıkla kullanır. Bu sayede zamanında ve doğru faturalama yapılabilir.

Özetlemek gerekirse e-Fatura, yasal olarak uyumlu ve verimli bir faturalama sürecine ihtiyaç duyulan her türlü  alışveriş işleminde tercih edilebilir. 

E-Fatura nasıl kesilir?

E-fatura oluşturmak için önce bir e-Fatura sistemi edinmelisiniz. Ardından;

  • Seçtiğiniz e-Fatura sisteminde işletmenizin finansal ve vergi bilgilerini sisteme ekleyerek hesabınızı oluşturun.
  • E-Fatura kesmeden önce müşteri bilgileri, ürün veya hizmet açıklaması, tutarlar ve vergiler gibi detayları satış detaylarınızı girin.
  • Faturanın yasal gerekliliklere uygun olduğundan emin olduktan sonra dijital olarak imzalayın.
  • Faturayı elektronik olarak e-posta veya bir e-Fatura platformu aracılığıyla alıcıya iletin.

E-Fatura Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

E-Fatura kullanımı her büyüklükteki işletme için maliyet tasarrufundan işlem hızı ve kolaylığına kadar birçok avantaj sağlar. Aynı zamanda kağıt tüketimini ortadan kaldırdığı için doğa dostudur. E-Fatura kullanmanın diğer avantajları ise şöyle sıralanabilir;

i. Maliyet Tasarrufu: E-Faturalar geleneksel faturalama için gerekli olan kağıt, zarf gibi fiziksel malzemelere duyulan ihtiyacı ortadan kaldırır. Diğer taraftan e-Faturalar artık fiziksel olarak basılmayacağı ve postalanmayacağı için işletmeler baskı masraflarından da kurtulurlar. Bu açıdan ele alındığında e-Faturaların doğa dostu modern çözümler olduğunun da altını çizmek gerekir. 

ii. İdari Maliyetlerin Azaltılması: Kağıt faturaların oluşturulması, basılması, sınıflandırılması ve gönderilmesi manuel bir süreç olduğu için önemli bir idari çalışma ve takip süreçleri gerektirir. E-Faturalar bu idari süreci otomatikleştirerek zaman ve iş gücü tasarrufu da sağlarlar. Sürecin bir diğer avantajı ise işlemler manuel olarak yapılmadığı için insan hatası riskinin de en aza inmesidir. Geleneksel faturaları bu gibi bir hata durumunda zaman alıcı düzeltme, yeniden gönderim ve takip gibi görevleri ortadan kaldıracağı için iş gücü başka görevlere yönlendirilebilir.

iii. Artan Verimlilik: E-Faturaların otomasyonu, faturalama sürecini hızlandırarak faturaların düzenlenmesi, alınması ve işlenmesi için gereken süreyi kısaltır. Ödeme ve  nakit akışı süreçleri iyileşir.

iv. Gelişmiş Doğruluk: E-Faturalar, veri girişi sırasında insan hatası riskini azaltır, bu da faturaların doğru ve eksiksiz olmasını sağlar. Muhtemel anlaşmazlıklar minimuma indirilebilir. 

v. Uyumluluğun Artması: E-Faturalar, yasal ve mali gerekliliklere uygun olarak tasarlanmıştır. E-Fatura kullanımı sayesinde işletmelerin vergi yasalarına ve diğer düzenlemelere uyumu  kolaylaşır. Ayrıca denetim ve raporlama süreçleri de basitleşir.

vi. Daha İyi Güvenlik: E-Faturalar çeşitli güvenli sistemleriyle korunan dijital kanallar aracılığıyla iletilir. Bu sayede oluşabilecek dolandırıcılık ve yetkisiz erişim gibi riskler ortadan kalkar. 

vii. Küresel Ulaşım: E-Faturalar, uluslararası standartlara uyumu sağlar. Farklı ülkeler arasındaki fatura verilerinin değiş tokuşunu kolaylaştırarak özellikle farklı yurtdışı operasyonları olan işletmelere büyük kolaylıklar sağlar. 


Hız ve Verimlilik Artışı

E-Faturalar, manuel müdahale gerektiren görevleri otomatikleştirerek faturalama sürecini önemli ölçüde hızlandırır. E-Fatura ile bir faturanın oluşturulup gönderilmesi sadece birkaç tıklama ile gerçekleştirilebilir ve alıcılar, posta teslimatı veya manuel veri girişi nedeniyle oluşan gecikmeler olmadan faturayı anında alıp işleyebilir. Bu hızlı avantajı ödeme döngülerini de hızlandırarak işletmelere daha verimli bir nakit akışı yönetimi sunar. Özetle e-Fatura kullanımı mali operasyonları iyileştiren akıcı, hızlı ve güvenilir bir faturalama süreci yaratır.


Kağıt Tüketiminin Azaltılması ve Çevreye Katkı

E-Faturalar kullanan işletmeler kağıt, zarf ve baskı gibi geleneksel faturalama yönteminin yarattığı kağıt tüketimini ortadan kaldırır. Dolayısıyla bu daha az ağacın kesilmesi, kağıt üretimi ve taşınması için daha az enerji kullanılması ve atık faturalar nedeniyle daha az atık oluşması anlamına gelir. Ayrıca, mürekkep, zarf ve posta hizmetleri gibi fiziksel kaynak kullanımının da azalması  işletmelerin karbon ayak izini küçültür. 

E-Fatura ile İşletme Verimliliğini Artırma

E-Fatura uygulamaları, tüm faturalama sürecini kolaylaştırarak iş verimliliğini büyük ölçüde artırır. Otomatik faturalama sayesinde, işletmeler faturaları geleneksel yöntemlere kıyasla çok daha kısa sürede düzenleyebilir, gönderebilir, alabilir ve işleyebilir. Ödeme döngüsü hızlandığı için işletmeler finansal durumlarını daha etkili bir şekilde yönetebilir. Diğer taraftan e-Faturalar tüm finansal veriyi dijital olarak sakladığından mali denetimler kolaylaşır. Genel olarak, e-Faturalar, zaman ve kaynak tasarrufu sağlamanın yanı sıra finansal işlemlerin doğruluğunu ve güvenilirliğini artırarak, daha verimli ve üretken iş süreçleri yaratır. E-Fatura çözümlerinin yanı sıra özellikle horeca endüstrisi işletmeleri e-defter, e-irsaliye, e-Adisyon gibi e-dönüşüm çözümleri edinerek finansal süreçlerini zahmetsizce dijitalleştirebilirler.  

E-Faturaya Kimler Geçiş Yapmalı?

i. Büyük İşletmeler: Yüksek işlem hacmine sahip büyük şirketler, e-Faturaların sunduğu verimlilik ve maliyet tasarruflarından önemli ölçüde faydalanabilir. Faturalama süreçlerinin otomatikleşmesi, bu işletmelerin geniş çaplı finansal operasyonlarını daha etkili bir şekilde yönetmelerine, faturalama süreçleri için gerekli olan iş gücünü ve hataları azaltmalarına yardımcı olur.

ii. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ’ler): KOBİ’ler de e-Faturalama yöntemiyle süreçlerini kolaylaştırarak, idari maliyetlerini düşürebilirler. Nakit akışını iyileştirerek KOBİ’lere önemli avantajlar sağlayabilir. 

iii. Kamu Kurumları: Birçok hükümet e-Faturalama yönetimini daha çok benimsiyor. Özellikle tedarikçiler ve yüklenicilerle yapılan işlemlerde, kamu alımları ve finansal yönetimde daha efektif bir uyumluluk, şeffaflık ve verimlilik bu yolla sağlanıyor. 

iv. Perakende ve E-ticaret: Perakende ve e-ticaret sektörlerindeki şirketler, günlük olarak çok sayıda işlem gerçekleştirir. E-Faturalama, büyük hacimli faturaların hızlı ve doğru bir şekilde işlenmesine yardım ederek muhasebe süreçlerini kolaylaştırır.

v. Üretim ve Tedarik Zinciri: Üretim ve tedarik zinciri yönetimi alanındaki işletmeler, ağlarındaki karmaşık faturalama sürecinin doğruluğunu ve hızını artırarak e-Faturanın avantajlarından faydalanabilir. Bu sayede operasyonlarının finansal kısmını sorunsuz bir şekilde sürdürebilirler.

vi. Hizmet Sektörü: Danışmanlık firmaları, hukuk büroları ve bilişim hizmetleri gibi hizmet sektörü şirketleri, e-Faturalar kullanarak süreçlerini hızlandırabilir, işletmenin nakit akışını iyileştirebilirler. 

vii. Uluslararası İşletmeler: Sınırları aşarak ticaret yapan şirketler için e-Faturalama, uluslararası vergi yasalarına uyumu kolaylaştırdığı ve hata riskini azalttığı için bu tip işletmelerde de tercih edilebilir. 

Otellerde E-Fatura ve E-Dönüşüm 

Oteller, hizmet sektöründe misafir memnuniyetini ön planda tutarak sürdürülebilirlik sağlayan işletmelerdir. Dijital dönüşüm, otellerde kağıt, baskı ve depolama masraflarını azaltmanın yanı sıra, hataya mahal vermeyen faturalama süreçleri ve misafir checkoutlarını hızlandırmak gibi avantajları sayesinde misafir memnuniyetini artırır. Bu avantajlar, oteller ve diğer HoReCa işletmelerinin dijital dönüşüm çözümlerine hızla adapte olmasını sağlıyor. Oteller için Dijital Dönüşüm Rehberi’ni inceleyerek otellerin e-Fatura ve e-tahsilat gibi çözümler tercih ederek dijital dönüşümün nasıl daha verimli hale getirdiklerini keşfedebilirsiniz.