İçindekiler
Cafe açmak istiyor fakat bu konuda nelere ihtiyacınız olduğunu bilmiyor musunuz? Tam da doğru yerdesiniz. Cafe açma fikri her zaman talep gören bir fikir olsa da son yıllarda daha da popülerleşti. Oldukça keyifli bir iş fakat bir takım sorumlulukların da önemsenmesi gerekiyor. Bilindiği üzere cafe açma fikri her ne kadar yaygın olursa olsun her cafe sahibi iyi kazanç elde edemiyor ve işletmeler kapanabiliyor. Bu gözünüzü korkutmasın, doğru planlamalar ile işletmeniz insanların keyifle vakit geçirdiği başarılı bir yer olabilir. Elbette bu aşamalara gelebilmek için önce adım adım ilerlemelisiniz. İşletmenizin türü ve konseptini belirlemek ile başlayabilirsiniz. Diğer adımları sizler için derledik. Keyifli okumalar dileriz.
Lokasyonu belirleyin
Cafe açmak için seçeceğiniz mekânın konumunun önemli olduğunu herhalde hatırlatmaya bile gerek yoktur. Hedef kitlenizin yoğunlukta oldu ya da en azından kolay ulaşabileceği bir konum tercih etmeniz muhtemelen kafenizi açtıktan sonra işlerinizi biraz kolaylaştıracaktır. Tabii girişimcilik tarihi riske girip herkesi şaşırtan girişimcilerden de yoksun değil. Bu elbette ki sizin kararınız; ancak genel kabul gören yöntem, hedef kitlenize yakın konumları tercih etmektir.
Hedef kitlenize yakın olmak istediğinizde doğal olarak mekân kirası da buna yöndeş olarak artacak ya da azalacaktır. İşletmenin kirasının bile tek başına oldukça hacimli bir gider kalemi olduğunu her ay ev kirası ödeyen birinin tahmin etmesi çok kolaydır. Bu bağlamda, lüks bir muhit tercih edildiğinde ortaya çıkacak üst sınırın stratosfer seviyesine ulaşma potansiyeli olduğunu da belirtelim.
Cafe açmak için gereken malzemeler nelerdir?
İşletmenizin türüne göre değişebileceği gibi bir cafede bulunması gereken bazı demirbaş malzemeler vardır. Örnek olarak şöyle sıralanabilir: Sandalye, masa, kahve makinesi, buz makinesi, AeroPress, Chemex, v60, cappuccino ve espresso fincanları, bar dolabı, baharatlık takımı ve peçetelik. Bunların yanı sıra eğer
işletmenizin mutfağı varsa ihtiyacınız olacak demirbaşlar şunlardır: Fırın, vitrin dolap, ocak, mikrodalga, çırpma teli, fırçalar, buzdolabı ve dondurucu, kesme tahtaları, silikon kalıp, bıçak.
Cafe açmak için nasıl para bulunur?
Cafe açmak için gerekecek paranın büyüklüğü seçeceğiniz muhite, iç dekorasyona harcayacağınız paraya, sunmayı planladığınız ürünlere ve ilk oluşturacağınız stok miktarı ve türüne göre değişecektir. Muhtelif bankaların girişimcilere sunduğu çeşitli krediler var. Tabii her bankanın belli kredileri vermek için aradığı belirli şartlar var. Örneğin KOBİ’lere verilen kredileri alabilmek için devletin KOBİ’nin ne olduğunu belirleyen tanımlamalarına uyan bir işletme açmanız gerekiyor. Elbette ki tek şart bu da değil. Bu kredilerin miktarları ve geri ödeme koşulları da her bankaya göre değişiyor. Ancak bankalar çok yaratıcı, iyi ve anlayışlı kurumlardır. Birkaç banka şubesine uğrayıp hayallerinizi, ileri görüşlü bir girişimci izlenimi yaratarak anlatırsanız karşınızda açılmayacak banka kasası yok. En azından reklamlarında öyle diyorlar.
Bankaların dışında, devletin de girişimcilere ve esnaflara verdiği bazı krediler var. Devletin bu tür durumlarda sunduğu krediler biraz daha uzun vadeli ve biraz daha düşük faizli olabiliyor. Ancak genelde şartları da daha sıkı oluyor. Böyle bir çözümü düşünüyorsanız süreçleri, gereksinim ve yöntemleri tam olarak anlayarak harekete geçmenizi öneririz.
Cafe açmak için gerekli izin ve belgeler nelerdir?
Cafe açmak için birçok belge ve izne ihtiyacınız olacak. Kısaca özetlersek vergi levhası ve belediyeden izin alabilmek için gerekli evraklar, Esnaf Kefalet Odası tarafından talep edilecek evraklar olarak ayırabiliriz.
Vergi levhası almak için vergi dairesine iletilmesi gereken evraklar:
İkametgah senedi
Eğer dükkan satın alındıysa tapu senedi
Dükkan kiralandıysa kira sözleşmesi (kontrat)
Başvuru dilekçesi
İmza beyannamesi
İşe başlama tutanağı
Noter veya muhtar onaylı nüfus cüzdanı sureti.
Belediyedeki izin alabilmek için gerekli evraklar:
2 adet vergi levhası fotokopisi
Bina imar durumu
Yangın söndürme tüpü doldurulmuş olduğunu gösteren fatura
Adli sicil kaydı ve nüfus kayıt örneği
Portör muayene kaydı
Esnaf odasına kayıt belgesi
Bina eğer bir konut ise mülk sahiplerinin imzaladığı oy birliği belgesi
Okul ve cami gibi konumlara göre kroki
İtfaiyeden alınan olumlu rapor
Kimlik aslı ve fotokopisi
Tapu veya kira sözleşmesi
Yapı sağlamlığını kanıtlayan belgeler.
İyi bir teknik altyapıya sahip olun
Yukarıda bahsettiğimiz adımlardan sonra artık tek yapmanız gereken cafenizdeki tüm işleyişin kusursuz bir şekilde gerçekleştirileceğinden emin olmak. İşte bu da gelişmiş bir POS sistemi ile mümkün. Maliyet ve gelirlerinizi verimli bir şekilde yönetebilmek, stoklara hakim olmak, personel takibi yapabilmek ve tüm süreçlerin tek bir sistem üzerinden ilerleyişini sağlamak doğru bir teknik altyapı ile mümkün. Olası hataların önüne geçmek, hizmet kalitesini iyileştirmek için Protel ile tanışın.